2015. május 16.

Brokkolis muffin

Ettél már olyan muffint, amiben össze-vissza 4g szénhidrát van? Nem? Fogalmad sincs? No, ide figyuzz!
Akár az emberiségnek abba a táborába tartozol, akik csak úgy gondtalanul falatozva élvezik az életet, akár abba a csapatba, akik szénhidráttáblázattal és grammos mérleggel vágnak neki a főzésnek, ez a zöldséges muffin egészen biztosan ízleni fog.

Hozzávalók (8 db muffinhoz):
250 g brokkoli
50g zabliszt
50g reszelt sajt
2 tojás
1 pici csipet szódabirkarbóna
ízlés szerint só, bors, bazsalikom
A brokkolit rózsáira szedve megpárolom vagy sós vízben megfőzöm. Leszűröm, és apró darabokra vágom.
A tojásokat kézi mixerrel jó habosra keverem.
A tojásokhoz adom a lisztet, a reszelt sajtot (amiből egy keveset félreteszek), a sót és a fűszereket. Az egészet jól elkeverem, majd hozzáadom az apróra darabolt brokkolit is, ezt is elkeverem benne, nem baj, ha közben még jobban összetörik.
A muffinformákba papírt teszek, majd belekanalazom a brokkolis tésztát. Ha fontos, hogy egyforma adagok legyenek, akkor érdemes fagylaltadagoló kanalat használni.
A tetejét a megmaradt reszelt sajttal díszítem, majd 220°C-os sütőben addig sütöm, amíg a teteje kicsit megpirul (tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy megsült-e).
B változat:
Kicsit gyorsabb, ugyanolyan finom, de valamivel zsírosabb megoldás, ha ugyanebből a tésztából forró olajban lepénykéket sütök. Itt is fagyiskanállal adagolom a tésztát az olajba, majd vízbe mártott evőkanál domború oldalával ellapogatom a lepénykéket. Mindkét oldalukat világosbarnára sütöm, majd papírtörlőre szedem őket, ami fölissza a fölösleges olajat.


TIPP: próbáld ki más zöldséggel, pl. karfiollal is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése